סל התרופות 2011 – זכאות למכשיר שמיעה

לקות בשמיעה, מולדת או נרכשת, מורידה את איכות חייהם של כחצי מיליון אזרחים במדינת ישראל. מכשיר שמיעה הוא הכרחי כשמדובר בילדים קטנים ותורם רבות להתפתחות השפתית שמיעתית התקינה שלהם.

הקשיים של מבוגרים בעלי לקות שמיעה באה לידי ביטוי בהגבלות ניכרות על תפקודי החיים,על נהיגה בגיל מבוגר, לימודים אקדמאיים ואף דו שיח בפיצוציה, מכשיר השמיעה מספק פתרון הולם לכל הקשיים. על אף תמימות הדעים בנוגע להכרחיותו של מכשיר שמיעה בקרב כבדי שמיעה, המחירים אינם שווים לכל כיס.

סיוע במימון מכשיר שמיעה

בשנת 2011 נעשה מהפך על ידי וועדת הבריאות שקבעה השתתפות גבוהה יותר ברכישת מכשירי שמיעה לקשישים ולילדים, גובה ההשתתפות גדל ביותר ממאה אחוזים.

עד לשנת 2010 השתתפות קופות החולים ברכישת מכשיר שמיעה עמדה על סך שמונה מאות חמישים ושישה שקלים, כאשר על המבוטח היה להוסיף מכיסו עוד כששת אלפים שקלים, סכום גבוה מאוד שבעלי הכנסה ממוצעת יכולים לעמוד בו בקושי.

השינוי שנכנס בסעיף זה הוא מתן השתתפות גבוהה יותר עבור קשישים שגילם גבוה מ- 65. עם זאת, מצבם של אוכלוסיית ליקויי השמיעה בגילאי 18 ועד 65 נשאר כקדמותו, ההשתתפות עדיין עומדת על 850 שקלים עבור מבוטח בביטוח בריאות ממלכתי, ההשתתפות הולכת וגדלה עבור מבוטח בביטוח משלים ומושלם של קופות החולים השונות.

סל הבריאות לשנת 2011 הביא למהפך אמיתי במצבם של הקשישים הלוקים בשמיעה וקבע השתתפות של 3,000 שקלים ברכישת מכשיר שמיעה, ממוצע המחירים נע בין 8,000 שקלים ל- 12,000 שקלים למכשיר המיועד לאוזן אחת, הזכאות מתחדשת כל שלוש שנים.

גם להורים לילדים בעלי לקות שמיעה יש בשורות טובות, תקרת ההשתתפות גדולה יותר למכשיר שמיעה, כאשר בעבר ניתנה השתתפות של עד 3,500 שקלים. כיום, ההשתתפות עומדת על 6,000 שקלים לכל אוזן בגין רכישת מכשיר אנלוגי או דיגיטלי ממוחשב, או השתתפות של 8,000 למכשיר  FM, עזר שמיעה. הזכאות מתחדשת אחת לחמש שנים.

הליך קבלת הסיוע הכספי

בכדי לקבל את ההשתתפות הכספית של משרד הבריאות יש להגיש מספר מסמכים, ביניהם דוח רפואי, דוח סיעודי ודוח סוציאלי, אליהם יש לצרף כל מסמך נוסף שרלוונטי ללקות השמיעה. את המסמכים תבדוק וועדה מטעם משרד בבריאות ועל פי החלטתה תונפק תעודה שיצוין בה גובה ההשתתפות.

לאחר מכן ייבדק המבקש על ידי רופא אוזן גרון והוא שיחליט על סוג המכשיר ויאשר את החלטת הועדה בדבר גובה ההשתתפות. לאחר רכישת המכשיר יש לשלוח קבלה שמצוין בה סוג המכשיר שנרכש.

כאמור, רופא של משרד הבריאות מחליט על סוג המכשיר המתאים ביותר למבקש. טווח המכשירים נע בין מכשיר אנלוגי, הסוג הפשוט ביותר, פעולתו מסתכמת בהגברת הצלילים המגיעים לאוזן בלבד. המכשיר המשוכלל יותר הוא הדיגיטלי, המעבד את הקולות ומעביר צלילים המשקפים במידה טובה יותר את המציאות הפונולוגית.

בסוג זה של מכשירי שמיעה ניתן לסנכרן את זוג המכשירים לקבלת הבנה שמיעתית טובה יותר. עם רכישת והתאמת המכשיר תיעשה בדיקה נוספת של הרופא בכדי לבדוק את התאמת המכשיר ולהמליץ על תיקונים במידת הצורך.

הוועדה האחרונה של משרד הבריאות בהחלט שמה את אוכלוסיית החירשים וכבדי השמיעה במרכז הבמה. השינוי שחל בגובה ההשתתפות ברכישת מכשירי שמיעה לקשישים ולילדים בהחלט יביא לשיפור ניכר באיכות חייהם מבחינת עלותו הגבוהה של מכשיר השמיעה ומבחינת החלפת המכשיר לעיתים קרובות יותר, מה שלא היה אפשרי בשנים האחרונות בשל ההשתתפות הנמוכה של משרד הבריאות.
להרחבה: מוצרים ועזרים לגיל הזהב

 

דרג מאמר זה