חוק ומשפט גיל הזהב

בישראל קיימים מספר חוקים המתייחסים בעיקר לבני גיל הזהב – קשישים, פנסיונרים ומבוגרים לצד חוקים הרלוונטים לכלל האוכלוסיה לרבות לקשישים.

ככל שהמודעות ורמת הידע לחוקים אלו בקרב הקשישים, בני משפחתם וגופים מקצועיים הנותנים שירותים לקשישים תגדל כך ישתפר מצבם, ישמרו זכויותיהם והמטרת החוקים השונים תיושם.
במאמר זה נסקור חוקים, דינים ונושאים משפטיים הקשורים לבני גיל הזהב

חוק האזרחים הותיקים

חוק האזרחים הותיקים מקנה הטבות שונות לאזרחי ישראל אשר הגיעו לגיל פרישה. בין ההטבות ניתן לציין הנחות בתשלומי ארנונה, הנחה בתשלום אגרת הטלוויזיה, הנחה בתשלום ההשתתפות ברכישת תרופות, הנחות שונות בכניסה למוזיאונים, גנים לאומיים ושמורות טבע וכן בדמי נסיעה באוטובוסים וברכבת.

לחוק המלא: חוק האזרחים הותיקים

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה

בני הגיל השלישי מופלים פעמים רבות במקומות העבודה, רק בשל גילם. המעסיקים מעדיפים עובדים צעירים וכן מעניקים להם תנאים עדיפים יותר. מטרת החוק היא בין היתר להגן על זכויות הקשישים בכל הקשור לנושא אפליית עובדים בגיל הזהב.

חוקי הגנה על קשישים

לצערנו, אין כמעט יום שאנחנו לא שומעים על התעללות ופגיעה בקשישים בין אם מדובר בדיווחים על עובד זר או מטפל ישראלי שהתעלל בקשיש חסר ישע, על מעשה אלימות ושוד המכוון לקשישים תוך ניצול חולשתם, ואף קרובי משפחה המזניחים ולא מספקים טיפול נאות בקרוב משפחתם הקשיש.

בישראל קיימים מספר חוקים שנעדו להגן על קשישים – חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, חוק הגנה על חוסים, חוק למניעת אלימות במשפחה, חוק העונשין, חוק פיקוח על המעונות ועוד.

להרחבה בנושא זה: חוקי הגנה על קשישים

חוק גיל פרישה

חוק גיל פרישה החדש אשר התקבל בשנת 2005 מסדיר את גיל הפרישה של גברים ונשים מעבודה בישראל ומשווה בין נשים לגברים את גיל פרישת חובה – הגיל בו המעסיק יכול לחייב את העובד לפרוש.

למידע נוסף: חוק גיל פרישה

צוואה וירושה

כיצד כותבים צוואה, מהי הדרך בה מחולק העיזבון במקרים בהן אין צוואה ודיני ירושה עיקריים.

במאמר מפורטים ארבעת סוגי הצוואה הקיימים: צוואה בכתב, חתומה, בתוספת תאריך מול שני עדים, צוואה בכתב ידו של המוריש בתוספת תאריך וחתימה, צוואה מול רשות – נוטריון, שופט או הרשם לענייני ירושה וצוואה בעל פה -צוואת שכיב מרע המתבצעת מול שני עדים ונערכת בעיקר על ידי חולה אנוש.

למידע נוסף:

צוואות וירושה

תעודת נצח (צוואה דיגיטלית) – מה זה? ומי צריך את זה?

רשלנות רפואית

מהי רשלנות רפואית ובאילו מקרים טיפול רפואי יחשב כטיפול רשלני. מקרים רבים נחשבים כמקרי רשלנות רפואית אל אף שלא התבצעו ישירות על ידי רופא או צוות רפואי – כגון: מתן תרופה לא נכונה, אי ביצוע בדיקות נחוצות, התעלמות ממצאים רפואיים בבדיקות, צילומים או אבחנה שגויה.

על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית יש צורך בקשר סיבתי בין הרשלנות עצמה לנזקים שקרו לחולה והוכחת כל זאת בבית המשפט.

למידע נוסף: רשלנות רפואית

מינוי אפוטרופוס לקשיש

בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות בית המשפט לענייני משפחה יכול למנות אפוטרופוס לחסוי שהינו קשיש במקרים כאשר כתוצאה ממצב רפואי או נפשי אינו יכול לדאוג לעצמו מבחינה כספית או לנהל את חייו בין אם מדובר במצב זמני או קבוע.

כיצד ממנים אפוטרופוס, מי ראשי לפנות לבית המשפט בבקשה למנות אפוטרופוס לקשיש ומהן סמכויותיו וחובותיו של האפוטרופוס – כל זאת במאמר – מינוי אפוטרופוס לקשיש

פטורים והקלות מס לקשישים

ריכזנו את רשימת הקלות מס לקשישים הכוללות:

עסקה מתמשכת במתן שירותי רפואה

תיקון לחוק הגנת הצרכן מסדיר את ההתקשרות בין נותני שירותים בתחום הרפואה הפרטית – לחצני מצוקה, מוקדי רפואה וחרום, אמבולנסים פרטיים בעסקאות מתמשכות עם הצרכנים – קשישים. מעכשיו יש הגבלה על משך העסקה, תנאים בסיסיים בה וחובות גילוי של ספקי השירות.
למאמר המלא – שירותים מתמשכים – לחצני מצוקה, מוקדי רפואה וחירום

זכויות כתוצאה ממצב רפואי

כמעט כל אדם במהלך חייו סובל ממחלה קשה, מעורב בתאונה – תאונת דרכים או תאונת עבודה, נפגע או עובר ניתוח ומאשפז בבית חולים. במצבים אלו יתכן ומגיעים לכם זכויות רפואיות שונות – החל מגמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי, זכות לקבל גמלת סיעוד או כספים מגופים שונים – ממשלתיים או פרטיים – כגון חברות ביטוח וקרן פנסיה.
אז מה מגיע לכם? וכיצד ממצים את הזכויות – על כך במאמר – מימוש זכויות רפואיות

מזונות להורים קשישים

חוק תיקון דיני משפחה (מזונות) קובע כי אדם חייב המזונות בני משפחה – כלומר על אדם לדאוג לכלכלת הורים קשישים, הורי ההורים (סבא וסבתא) ואף הורי אישתו. מאמר זה דן בנושא החובה לשלם מזונות לקרוב קשיש ובאילו תנאים חובה זו מתקיימת. על כך במאמר – תשלום מזונות לקרוב קשיש

חוק הגנת הקשיש האמריקאי – Elder Justice Act

חוק חדש בארצות הברית מרחיב את ההתייחסות למניעת ניצול ופגיעה בקשישים ברמה הפדרלית. החוק מעניק תקציבים לפיתוח מערכים להגנה ולשמירה על זכויות הקשישים בארצות הברית. על כך במאמר – חוק הגנת הקשיש בארה"ב

דרג מאמר זה